Terrasana
Over Ons
Recepten
vacatures
Productontwikkelingen
Er komen steeds meer biologische producten in het schap. Stonden biologische producten vroeger in een aparte hoek, nu staan ze meestal tussen de gangbare producten in de schappen. Ook van gemaksproducten als kant-en-klare pannekoeken komen er steeds meer biologische varianten. Hieronder een korte beschrijving van de opmars van biologische producten in het supermarktassortiment.
Groenteafdeling
Een tijdlang waren er alleen biologische aardappelen, wortelen en uien. Maar in de afgelopen jaren zijn er behoorlijk veel nieuwe biologische versproducten bijgekomen. Opmerkelijk is dat sommige 'vergeten' groenten makkelijker uit de biologische dan uit de gangbare teelt verkrijgbaar zijn. We noemen rammenas, pastinaak en raapstelen. Voorbeelden van wat er te krijgen is aan biologische groente- en fruitproducten in supermarkten: kropsla, tomaat, prei, rode biet, winterpostelein, andijvie, witlof, knolselderij, bananen, appels, champignons, kiwi's, bloemkool en aardappelschijfjes.
Een belangrijke trend van de afgelopen jaren is gemak in de vorm van verse kant-en-klaarmaaltijden of maaltijdcomponenten, bijvoorbeeld voorgesneden en voorbewerkte producten als slamix en gekookte krieltjes. Deze gemakstrend zet zich onverminderd voort en wordt ook opgepakt door de biologische sector.
Zuivel
Biologische zuivel is populair. In bijna elk zuivelschap kan de consument biologische zuivelproducten als melk, karnemelk en yoghurt vinden. Toetjes en ontbijtproducten zijn echter nog niet terug te vinden in een biologische variant. Hier moet duidelijk nog een inhaalslag gemaakt worden. Natuurlijk mag er ook bij biologische zuivelproducten geen gebruik worden gemaakt van chemische geur-, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen
Vlees
In het vleesassortiment blijft het aanbod van biologisch vlees ver achter bij de vraag. Daarom hebben de gezamenlijke supermarkten in 1999 een convenant ondertekend om te stimuleren dat er meer biologisch varkensvlees op de markt komt. Bij de bereiding van biologisch vlees mogen er geen chemische geur-, kleur- en hulpstoffen worden toegevoegd. Dit betekent dat er met natuurlijke hulpstoffen wordt gewerkt. De kruiden en specerijen zijn van biologische oorsprong. Er is biologisch varkensvlees, rundvlees en pluimveevlees en er zijn biologische vleeswaren. Biologisch kalfsvlees en lamsvlees worden niet verkocht omdat de biologische landbouw uit principe geen vlees van onvolwassen dieren produceert.
Brood
De consument begint het biologisch brood te ontdekken. Het meeste biologische brood in de supermarkt onderscheidt zich niet van gangbaar brood qua smaak en uiterlijk. Sommige soorten kunnen een wat zure smaak hebben, omdat zij met zuurdesem bereid zijn. De meeste mensen houden daar niet van. Zoals voor alle biologische producten geldt, mag ook bij de teelt van tarwe geen gebruik gemaakt worden van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Voor de bereiding geldt dat alleen bepaalde, natuurlijke broodverbeteraars en additieven mogen worden toegepast.
Kruidenierswaren
Het assortiment biologische kruidenierswaren groeit gestaag. Van biologische chocolade, macaroni en thee tot chips en jam. Veel van deze producten komen als grondstof of eindproduct (bijvoorbeeld koffie) uit het buitenland. Dat betekent dat er, voordat deze producten in het schap komen, heel goed uitgezocht moet worden of aan de regelgeving is voldaan en of de benodigde controles hebben plaatsgevonden.
Diepvries
Ook op de diepvriesafdeling komen steeds meer biologische producten voor, van biologische patates frites tot biologisch ijs. De verwachting is dat dit assortiment nog zal groeien, vooral in de kant-en-klaarmaaltijden en voorbereide groenten.
 
 
Voedingswaren Anthonissen NV - Brederodestraat 101 / Gelijkheidstraat - 2018 Antwerpen - Tel : 03/238.13.54 - info@terrasana.be